Informatii despre COVID-19

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (SARS-COV-2)

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori

  • Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

  • Spălarea mâinilor elimina virusul.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

  • Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

  • Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

  • Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul.

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

  • Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

  • Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

  • SARS-COV-2 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

  • Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (SARS-COV-2), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7. Utilizați masca pentru protecția dumneavoastră

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului. Trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

  • Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

  • Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

  • În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie

Cum acționez dacă am simptome sau sunt confirmat cu COVID-19?

Cum acționez dacă am simptome sau sunt confirmat cu COVID-19?

  1. Sunt răcit și resimt dureri în gât, nas înfundat, etc. Cum îmi dau seama dacă e grav, dacă e doar o simplă viroză, gripă sau dacă sunt infectat cu noul Coronavirus?

    • Recomandarea generală este să evitați interacțiunea cu alte persoane și să rămâneți acasă. Prezența acestor simptome nu presupune automat infectarea cu noul Coronavirus (COVID-19). Asigurați-vă că aveți la îndemână un termometru pentru a vă măsura regulat temperatura corporală. Primul pas este să sunați medicul de familie și să-i descrieți simptomele. Medicul dvs. vă va ghida spre următorul pas: aplicarea unui tratament clasic fie pentru răceală, fie pentru gripa sezonieră sau, în funcție de simptome și activitățile pe care le-ați desfășurat recent, vă va îndruma pentru realizarea unui test pentru COVID-19.

    • (NOTĂ: Simptomele specifice, cel mai des întâlnite în cazul infecției cu SARS-COV-2, sunt: febră, pierderea gustului și mirosului, dureri de cap și dureri musculare, tuse seacă.)

  2. Starea mea de sănătate s-a alterat brusc, am dureri musculare, febră, tușesc, am rămas fără gust și miros, am diaree și dureri de cap. Nu am călătorit în ultima vreme în afara țării, nu am fost în zone aglomerate, nu am mers la restaurant sau la vreo petrecere, am purtat masca la serviciu, în mijloacele de transport în comun și nu am cunoștință să fi intrat în contact cu vreo persoană depistată pozitiv cu noul Coronavirus (SARS-COV-2). Ce fac? Cum aflu dacă sunt sau nu infectat?

    • Și în acest caz, primul la care trebuie să apelați este medicul de familie care va face o evaluare telefonică a stării dvs. și va decide calea de urmat. Medicul poate decide, în această situație, că trebuie să vă testați pentru COVID-19 și ca atare, vă îndruma să sunați la Direcția de Sănătate Publică și să menționați toate simptomele. În tot acest timp, încercați pe cât de mult posibil să stați departe sau chiar să vă izolați de restul familiei, dacă vă permite spațiul locuinței. Rămâneți în casă și așteptați serviciul de ambulanță, ce vă va consulta, va realiza testarea la domiciliu, sau dacă situația o impune, vă va transporta la spital.

În cazul persoanelor simptomatice, precum dumneavoastră, testarea se face conform protocolului, gratuit.

De asemenea, există posibilitatea să vă testați „la cerere”, însă această opțiune este contra cost. Dacă mergeți la un centru de testare pentru a efectua testul „la cerere”, optați pe cât posibil pentru un mijloc de transport individual și respectați cu strictețe toate măsurile sanitare (mască, distanță, igiena mâinilor).

Cum ne protejam?

Cum ne protejam?

Spală-te des pe mâini

Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ai fost într-un loc public sau după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți. (pentru a te șterge pe mâini folosește, de preferat, prosoape de hârtie).

Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un produs de dezinfectare a mâinilor. Acoperă cu lichidul toată suprafața mâinilor și freacă-ți mâinile până când se simt uscate.

Mai multe măsuri de igienă


Poartă mască

Masca de protecție te protejează atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

Cum port masca corect?


Evită aglomerările și păstrează distanța de cel puțin 2 metri

Evită zonele aglomerate, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere. Menține distanța de cel puțin 2 metri față de alte persoane.

Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus


Curăță și dezinfectează frecvent suprafețele pe care le atingi

Folosește dezinfectați pe bază de alcool sau clor pentru a curăța suprafețele atinse, precum mese, clanțe, întrerupătoare de lumină, blaturi de bucătărie, mânere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robinete și chiuvete. Dacă suprafețele sunt și murdare – folosește detergent sau săpun înainte de dezinfectare.

Cum să cureți și să dezinfectezi


Ai grijă de sănătatea emoțională

A face față stresului într-un mod sănătos, te va face pe tine, pe cei dragi ție și comunitatea din care faci parte mai puternici.

Cum să faci față stresului generat de COVID 19?

Adaptare și rezistență

Să distingem adevărul de ficțiune!

Să distingem adevărul de ficțiune!

Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

Criza actuală necesită luarea unor măsuri de urgență. UE ia toate măsurile necesare pentru a garanta că vaccinul contra COVID-19 este sigur, eficient și disponibil tuturor celor care au nevoie de el cât mai curând posibil.

Din păcate, nu există încă niciun vaccin sau tratament pentru coronavirus. Ca atare, UE nu a adoptat și nici nu a autorizat încă vreun vaccin. Cu toate acestea, ea a contribuit deja la mobilizarea a 15,9 miliarde EUR în cadrul conferinței donatorilor privind răspunsul global la coronavirus, pentru a sprijini cercetarea în vederea obținerii unui tratament și a unui vaccin. În plus, în august 2020, Comisia a semnat un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru achiziționarea unui eventual vaccin împotriva coronavirusului. În același timp, Comisia se află în discuții preliminare cu câteva alte companii. UE face tot ce este posibil pentru a asigura cât mai curând accesul la vaccinuri eficiente și sigure contra COVID-19 pentru toți cei care au nevoie de ele. Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice. La nivel mondial, aceasta permite salvarea a cel puțin 2-3 milioane de vieți omenești în fiecare an și la evitarea paraliziei și a altor boli de lungă durată pentru încă și mai multe persoane. Deși UE sprijină activ și cu fermitate vaccinarea, ea nu dorește și nici nu intenționează să o impună statelor membre.

Pe de altă parte, mulți răspândesc mesaje antivaccinare care nu se bazează pe dovezi științifice. Acestea induc teama, cauzând un prejudiciu important pentru sănătatea publică. Afirmațiile nefondate potrivit cărora vaccinurile ar modifica ADN-ul sau i-ar otrăvi pe pacienți – în sprijinul cărora se aduc argumente îndoielnice sau teorii nedovedite științific – sunt suficiente pentru a-i speria și a-i determina pe oameni să respingă ideea vaccinării, lucru care i-ar putea proteja de complicații medicale severe sau care le-ar putea chiar salva viața. COVID-19 s-a dovedit a fi un virus extrem de periculos, oamenii de știință și virusologii fiind supuși unei presiuni fără precedent în încercarea de a găsi un antidot și de a-l distribui cât mai rapid posibil. Luând în considerare această presiune și faptul că vaccinurile în lucru se bazează pe virusuri modificate genetic, UE a fost de acord ca testele clinice să fie scutite de procedura de evaluare a riscurilor pentru mediu în vederea accelerării procesului. Înainte de a fi propuse publicului, vaccinurile vor trebui totuși să fie supuse unei perioade de testare menite să garanteze că pot fi administrate în siguranță.

Când vine vorba de virus, nu contează de unde vii, de ce etnie ești sau ce pașaport deții.

În diferite părți ale lumii, unii încearcă să lanseze diverse acuzații, vorbind despre virusul european, virusul chinezesc sau virusul american. În realitate, este vorba de un virus care se transmite de la o persoană infectată la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare) și nu este transportat de către o populație sau un anumit grup. Dacă ați citit că virusul este răspândit în mod deliberat de migranți sau de grupuri etnice specifice, vă asigurăm că nu există niciun temei științific în acest sens. De fapt, este vorba de o criză globală care necesită solidaritate la nivel mondial.

Nu vă entuziasmați dacă citiți online că s-a găsit un „tratament minune”

Dacă dați crezare unor sfaturi medicale care provin din surse necunoscute sau nefiabile, riscați să vă puneți în pericol sănătatea și să îi privați pe alții de medicamente esențiale sau de echipamente medicale indispensabile. UE finanțează cercetarea cu privire la coronavirus și eventuale tratamente și vaccinuri, iar atunci când se înregistrează progrese, vom ști cu toții. Până atunci, feriți-vă de tratamentele care nu au fost încă aprobate și administrate pe scară largă. Dacă nu ați avea încredere în ele în vremuri normale, de ce ați face-o acum?

Gândiți-vă de două ori înainte de a partaja informațiile postate pe platformele de comunicare socială cu privire la astfel de tratamente și asigurați-vă că informațiile privind evoluția situației actuale provin din mai multe surse de încredere. Un astfel de exemplu îl constituie discuțiile ample legate de hidroxiclorochină (un medicament utilizat pentru a preveni și trata malaria), în ciuda faptului că studiile controlate efectuate au arătat că medicamentul este ineficient împotriva coronavirusului. Nu încercați să vă autoadministrați acest medicament sau orice alt „tratament minune” la care se face publicitate online fără să vorbiți înainte cu medicul dumneavoastră.

În aceeași idee, nu luați în serios articolele care vorbesc despre rezultate pozitive senzaționale obținute în urma unor tratamente experimentale administrate pe scară mică. Atâta timp cât un studiu nu este încă confirmat prin experimente la scară largă și dovezi solide, acesta nu trebuie să fie considerat ca fiind o alternativă la strategiile de vaccinare. De fapt, chiar dacă aceste tratamente se dovedesc a fi eficiente, va fi în continuare extrem de important pentru sănătatea publică să se promoveze prevenirea bolilor și să se ușureze povara pe care o suportă sistemele noastre de sănătate.

Până în acest moment, Comisia a aprobat un tratament împotriva COVID-19, pe baza unei evaluări științifice și a recomandării EMA. De asemenea, la sfârșitul lunii iulie Comisia a asigurat accesul la tratament pentru 30 000 de pacienți, medicamentele fiind în prezent distribuite în statele membre.

Coronavirusul se transmite doar prin secreții sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată strănută, tușește sau expiră, nu și prin rețelele mobile.

Pe internet circulă informații potrivit cărora introducerea rețelelor 5G ar fi cauza epidemiei de coronavirus. Este fals. Teoriile conspirației leagă în mod eronat 5G de pandemia de coronavirus, probabil pentru că ambele sunt relativ noi și invizibile. Tehnologia 5G este pur și simplu viitoarea generație de rețele mobile și, ca și rețelele 4G actuale, nu poate interacționa cu vreun virus. Aceasta utilizează undele radio pentru a conecta diferite dispozitive și nu transmite virusul, care supraviețuiește doar în secrețiile din tractul respirator. Mai mult, cazurile de infectare cu noul coronavirus au apărut peste tot în lume, chiar și în zonele unde tehnologia 5G nu a fost încă implementată. În multe țări în care nu există rețele 5G s-au înregistrat, totuși, focare epidemice de coronavirus mari. Pur și simplu nu există nicio legătură între coronavirus și rețelele 5G.

Protejarea cetățenilor este principala prioritate a UE, motiv pentru care limitele de expunere stabilite de UE urmează principiului precauției (o abordare de tipul „paza bună trece primejdia rea”). De fapt, în UE, limitele de expunere pentru publicul larg, inclusiv pentru 5G, sunt de 50 de ori mai mici decât pragul stabilit (conform dovezilor științifice disponibile), care ar putea avea impact asupra sănătății umane. Pentru a putea fi autorizate să funcționeze, toate instalațiile 5G trebuie să respecte aceste standarde extrem de ridicate. Dacă nu ar fi existat nicio modalitate de a utiliza tehnologia 5G fără a pune în pericol sănătatea și bunăstarea populației din Europa, UE nu ar fi recomandat utilizarea sa, iar statele membre ar fi interzis-o.

UE a pregătit un plan coordonat pentru redresarea Europei, care le oferă sprijin cetățenilor și întreprinderilor și continuă, în același timp, să soluționeze problemele în materie de sănătate.

Chiar și într-un moment în care țările din Europa impun noi măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea virusului după ce au depistat noi cazuri de infectare cu coronavirus, UE își axează eforturile pe relansarea activității economice și pe construirea unei Europe mai echitabile, mai ecologice și mai digitalizate. Planul de redresare, cu un buget total de 1,85 de mii de miliarde EUR, va ajuta Europa să își revină după criză și va sprijini mai multe sectoare europene. Printre altele, este vorba de programe majore precum „Next Generation EU”, care vor asigura o redresare durabilă, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toată lumea – inclusiv pentru cei din zonele rurale și cei care au fost grav afectați de criză. Fondul „Next Generation EU”, care a fost creat cu contribuția tuturor statelor membre, va sprijini creșterea activității economice în Uniunea Europeană. Pentru a putea beneficia de fonduri, statele membre vor trebui să adopte reforme economice, fără a impune măsuri de austeritate.

UE dorește, de asemenea, să se asigure că cetățenii pot continua să călătorească în Europa fără să se expună riscului de a contracta boala. „Re-Open EU”, platforma web lansată pentru a-i ajuta pe europeni să călătorească pe durata pandemiei de COVID-19, este actualizată cu cele mai recente informații esențiale cu privire la restricțiile de călătorie și la condițiile de intrare pe teritoriul fiecărei țări din UE. Deși situația evoluează permanent, UE și statele membre pun pe primul plan siguranța și bunăstarea cetățenilor, chiar și când aceștia călătoresc.

Nu există nicio conspirație în spatele efortului mondial de stopare a pandemiei. Oamenii de știință caută un vaccin pentru noi toți.

Dacă vedem că se conturează o teorie prin care se caută un țap ispășitor pentru toate problemele noastre, ar trebui să fim precauți și să nu îi dăm crezare. În general, teoriile conspirației sunt captivante, deoarece prezintă un răspuns foarte simplu și direct la o întrebare complexă. Ele au formate previzibile și se concentrează pe un „dușman” precis și ușor de identificat. Aceste teorii urmează abordări stereotipice și previzibile, care sunt reproduse în diferite scenarii, schimbându-se doar persoana vizată. Nu vă lăsați păcăliți de aceste afirmații false și mult prea simpliste pentru a găsi răspunsul la actuala criză sanitară atât de complexă.

Una din aceste teorii susține, fără a se baza pe nicio dovadă credibilă, că Bill Gates este creatorul acestui coronavirus ca parte a unui plan abominabil. Evident că nu este adevărat. Fundația Bill și Melinda Gates este implicată de mult timp în lupta împotriva eradicării bolilor periculoase în întreaga lume, cum ar fi poliomielita. Fundația a donat 125 de milioane de dolari pentru efortul internațional colectiv de a dezvolta și implementa teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. De asemenea, această fundație a contribuit la campania de strângere de fonduri privind răspunsul global la coronavirus inițiată de Comisia Europeană la 4 mai. Suma de 15,9 miliarde EUR strânsă de la donatori va fi utilizată pentru dezvoltarea și implementarea pe plan mondial a unor teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. Bineînțeles că orice vaccin va trebui să fie supus unor teste clinice riguroase înainte de a fi aprobat.

Noul coronavirus reprezintă în continuare o amenințare la adresa sănătății oamenilor și este foarte posibil să constatați o creștere a numărului de cazuri în regiunea dumneavoastră.

Fiecare generație de europeni s-a confruntat cu o provocare sau o amenințare majoră: pentru generația noastră, este vorba de COVID-19. Noul coronavirus este atât de periculos pentru că este contagios. Oricine se poate infecta și poate suferi complicații grave. Caracterul excepțional al acestui virus este recunoscut la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății fiind nevoită să declare pandemie. UE a reacționat acordând prioritate sănătății și securității cetățenilor, colaborând îndeaproape cu statele membre în vederea coordonării și partajării informațiilor și utilizând fiecare instrument aflat la dispoziția sa pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a găsi soluții. Datorită acțiunilor întreprinse de statele membre și de UE, precum și prin sacrificiile asumate de populație, răspândirea acestui coronavirus a fost limitată, cel puțin pentru moment. În prezent nu știm cum va evolua pandemia în viitor, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice posibilitate.

Măștile faciale sunt complementare altor măsuri preventive, nu prezintă niciun risc și trebuie utilizate și eliminate în mod corespunzător.

Ne dorim cu toții să ne protejăm de noul coronavirus, iar măștile, dacă sunt utilizate corect, ne pot ajuta să ne menținem siguranța și sănătatea în timpul acestei pandemii. Purtarea măștii este un act de solidaritate. Dacă o persoană infectată, care nu prezintă simptome, poartă o astfel de mască, îi poate proteja pe ceilalți atunci când se află în spații aglomerate și închise (magazine sau mijloace de transport public).

Totuși, ar fi greșit să credem că dacă purtăm măști suntem întru totul protejați. Ele vin doar în completarea altor tehnici preventive, cum ar fi spălarea mâinilor și distanțarea fizică. Masca trebuie să fie purtată și îndepărtată în mod corect, deoarece, în caz contrar, ea poate fi sursă de infectare.

Dacă este utilizată corect, masca nu poate cauza hipoxie (privare de oxigen) sau hipercapnie (intoxicație cu dioxid de carbon). UE ia măsuri pentru a se asigura, prin testele la care sunt supuse înainte de a fi exportate în UE și după sosirea în statele membre, că măștile distribuite prin intermediul mecanismelor de sprijin ale UE sunt de calitate suficientă. UE depune eforturi pentru a asigura buna gestionare a deșeurilor generate de măști și echipamentele medicale. Este important să nu uităm că utilizarea măștilor faciale trebuie să țină seama de cele mai recente dovezi științifice, precum și de situația pe plan local. Este important să urmați cele mai recente recomandări ale autorităților sanitare din țara dumneavoastră.

Suntem cu toții expuși riscului de a ne infecta cu noul coronavirus.

Atât tinerii, cât și persoanele în vârstă se expun dacă ignoră sfaturile emise de autorități. În prezent, nu există niciun vaccin împotriva coronavirusului și încă nu se știe exact dacă pacienții au dobândit imunitate după ce au fost infectați. În același timp, nu știm încă ce efecte pe termen lung are virusul. Cercetările științifice pe această temă sunt în curs, dar nu avem suficiente date despre virus pentru a evalua gravitatea efectelor sale. Ce știm cu siguranță este că oricine se poate infecta.

Tuturor ne revine un rol în combaterea virusului. Trebuie să ne protejăm sănătatea proprie și pe cea a persoanelor vulnerabile și să evităm supraîncărcarea serviciilor medicale. Trebuie să ne spălăm bine pe mâini, să evităm să ne atingem fața și să respectăm distanțarea socială în spațiile publice, dar și să ne izolăm dacă avem simptome și să luăm legătura cu medicul de familie: acestea sunt cele mai eficiente modalități prin care putem opri răspândirea noului coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății le recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de coronavirus, de exemplu prin respectarea igienei mâinilor și a căilor respiratorii și prin autoizolare.

Măsurile de limitare a răspândirii sau de izolare adoptate în Europa sunt temporare. Ele nu indică sfârșitul democrației sau pierderea valorilor europene.

Respectarea măsurilor de distanțare socială și de limitare a răspândirii salvează vieți și stopează răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri se bazează pe cele mai recente dovezi științifice și informații de care dispun factorii de decizie din statele membre. În același timp, UE colaborează cu statele membre pentru a atenua, cât mai mult posibil, efectele și provocările izolării. Ea le-a furnizat statelor membre o foaie de parcurs cu recomandări pentru o aplicare coordonată a măsurilor de răspândire atunci când acestea sunt necesare pentru a ține sub control focarele de coronavirus, acordând o atenție deosebită respectării valorilor UE, cum ar fi statul de drept și drepturile democratice. Valorile europene fundamentale, precum libertatea de circulație și de exprimare, fac parte integrantă din modelul și modul de viață al UE și sunt mai importante ca niciodată în această perioadă de criză. UE se angajează să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre și în afara Uniunii, în această perioadă dificilă.

Pe rețeaua de internet există roboți care difuzează informații false despre criza provocată de coronavirus în Europa.

Creșterea masivă a dezinformării online și a informațiilor false despre coronavirus ne împiedică să distingem ușor adevărul de minciună. Anumite informații înșelătoare, difuzate în masă prin intermediul unor conturi false de rețele sociale, în special de roboți care execută sarcini automatizate pe internet și pe rețelele sociale, se pot dovedi a fi foarte dăunătoare pentru dumneavoastră și pentru cei apropiați. Aceste informații false sunt structurate în așa fel încât să pară credibile și demne de partajat, ceea ce le face și mai periculoase. Gândiți-vă de două ori înainte de a difuza informații pe platformele dumneavoastră de rețele sociale. Nu uitați, informațiile trebuie să provină numai din surse fiabile și sigure: dacă, în mod normal, nu ați avea încredere în sursa care difuzează știrea, de ce ați face-o acum?

UE colaborează cu diferite platforme online pentru a combate problema conturilor false și a roboților, din care mulți au fost deja îndepărtați. În această perioadă de criză, când temerile și tensiunile sunt exacerbate, existența conturilor false și a roboților online este cu atât mai periculoasă. Puteți detecta informațiile false în trei etape simple:

  1. Verificați sursa. Vi se pare falsă?

  2. Verificați faptele expuse. Le regăsiți și în alte surse de știri online?

  3. Verificați intenția. Știrea a fost difuzată de roboți?

Sursa: https://ec.europa.eu/info/index_ro


Informaţii despre COVID-19

Informaţii despre COVID-19

Înainte de a fi aprobate, vaccinurile sunt testate temeinic pentru a fi sigure.

Vaccinurile sunt testate riguros înainte de a putea fi introduse într-o ţară. Medicii experţi şi oamenii de ştiinţă respectă standarde internaţionale stricte pentru a hotărî dacă să aprobe sau nu un vaccin. Asemenea tuturor medicamentelor, vaccinurile pot avea efecte secundare, care în general sunt minore sau temporare. Efectele secundare mai grave sunt extrem de rare. Este mult mai probabil ca o persoană să fie grav afectată de o boală decât de vaccinul împotriva acesteia.

Studiile clinice pentru vaccin implică o gamă diversă de voluntari.

În cadrul studiilor clinice, subiecţii se oferă voluntar să fie vaccinaţi şi să testeze vaccinul. Aceşti voluntari trebuie să provină din zone geografice diferite şi să fie de rase, etnii, genuri şi vârste diferite. De asemenea, printre voluntari ar trebui să se numere persoane cu afecţiuni de sănătate preexistente care le expun unui risc mai mare de îmbolnăvire. Astfel, vaccinul va fi sigur şi eficient pentru toată lumea.

Nu vei putea crea un vaccin împotriva COVID-19 acasă.

Dezvoltarea vaccinurilor este un proces tehnic complicat, care nu poate fi realizat acasă. Necesită testări amănunţite în laborator, urmate de studii clinice în care sunt implicaţi mii de voluntari. La nivel de ţară, vaccinurile trebuie să fie aprobate de către medici experţi şi oameni de ştiinţă.

Studiile clinice pentru vaccinul împotriva COVID-19 respectă normele privind etica şi siguranţa.

Vaccinurile împotriva COVID-19, asemenea tuturor vaccinurilor, trebuie să respecte protocolul standard de dezvoltare pentru a testa eficienţa vaccinului şi a identifica orice probleme de siguranţă sau efecte secundare frecvente. Sunt incluse mai multe etape de testare, cu zeci de mii de voluntari.

Consumul de alcool nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Alcoolul nu te protejează împotriva infectării cu coronavirus. Consumul excesiv de alcool poate creşte riscul de a dezvolta alte probleme de sănătate.

Dacă sunt purtate corect, măştile medicale nu vor avea ca efect inspirarea unei cantităţi mai mici de oxigen sau a unei cantităţi mai mari de dioxid de carbon.

Măştile medicale, numite şi măşti chirurgicale, sunt măşti plate sau cu pliuri, care se prind pe cap cu şnururi sau elastice. Dacă sunt purtate mult timp, măştile medicale pot fi incomode. Cu toate acestea, purtarea îndelungată nu are ca efect inspirarea unei cantităţi mai mici de oxigen sau a unei cantităţi mai mari de dioxid de carbon.

Ingerarea de clor sau de dezinfectant este periculoasă şi nu previne COVID-19.

Clorul şi alte soluţii dezinfectante sunt substanţe toxice. Nu este sub nicio formă permis să le pulverizezi în gură, să le bei sau să le introduci în orice alt fel în corpul tău. Acestea trebuie folosite cu grijă şi doar pentru a dezinfecta anumite suprafeţe.

Consumul de alcool metilic sau de alcool etilic este periculos, nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Metanolul şi etanolul sunt substanţe toxice. Ingerarea acestora nu omoară coronavirusul care provoacă COVID-19, ci poate duce la dizabilităţi sau chiar deces. Uneori, metanolul şi etanolul sunt utilizate în produse de curăţare, care pot fi folosite cu grijă pentru a dezinfecta anumite suprafeţe.

Nu poţi verifica dacă ai COVID-19 ţinându-ţi respiraţia.

Faptul că îţi poţi ţine respiraţia timp de cel puţin 10 secunde fără a tuşi sau a simţi un disconfort nu înseamnă că nu ai COVID-19 sau altă afecţiune pulmonară. Cea mai eficientă modalitate de a verifica dacă te-ai infectat cu coronavirus este efectuarea unui test de laborator.

Consumul de usturoi nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Usturoiul este un aliment sănătos care poate ucide unii microbi, dar nu există dovezi că acesta ar proteja împotriva COVID-19. Cea mai eficientă modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este să păstrezi o distanţă sigură faţă de alţi oameni şi să-ţi cureţi mâinile frecvent şi cu multă atenţie.

Căldura şi umiditatea nu opresc răspândirea COVID-19.

Te poţi îmbolnăvi de COVID-19 indiferent de condiţiile meteo, chiar dacă vremea este caldă şi însorită. Au fost raportate cazuri de COVID-19 şi în ţări cu climă caldă. Cea mai eficientă modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este să păstrezi o distanţă sigură faţă de alţi oameni şi să-ţi cureţi mâinile frecvent şi cu multă atenţie.

Consumul de ardei iute nu previne infectarea şi nu vindecă bolnavii de COVID-19.

Deşi ardeii iuţi sunt gustoşi, aceştia nu previn şi nu vindecă COVID-19. Cea mai eficientă modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este să păstrezi o distanţă sigură faţă de alţi oameni şi să-ţi cureţi mâinile frecvent şi cu multă atenţie.

Antibioticele nu previn infectarea şi nu tratează bolnavii de COVID-19.

Antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor, nu şi împotriva virusurilor. Boala COVID-19 este provocată de un virus. Pacienţilor care suferă de COVID-19 li se pot administra antibiotice pentru tratarea infecţiilor bacteriene care ar putea apărea în paralel.

Lămpile ultraviolete nu ar trebui folosite pentru a preveni infectarea sau a vindeca bolnavii de COVID-19.

Lămpile UV nu trebuie folosite pentru dezinfectarea pielii sau a mâinilor. Acestea pot irita pielea şi deteriora ochii. Curăţarea mâinilor cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau cu săpun şi apă este cea mai eficientă modalitate de a îndepărta virusul care provoacă COVID-19.

Înţepăturile de ţânţar nu răspândesc coronavirusul.

Nu există dovezi că virusul se poate răspândi prin înţepăturile de ţânţar. COVID-19 se răspândeşte în principal prin secreţiile eliminate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută sau vorbeşte. Se poate răspândi şi dacă atingi o suprafaţă infectată şi apoi îţi atingi ochii, nasul sau gura. Pentru a te proteja, curăţă mâinile frecvent şi dezinfectează suprafeţele din casă pe care le atingi frecvent.

Muştele de casă nu răspândesc coronavirusul.

Nu există dovezi că virusul se poate răspândi prin muştele de casă. COVID-19 se răspândeşte în principal prin secreţiile eliminate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută sau vorbeşte. Se poate răspândi şi dacă atingi o suprafaţă infectată şi apoi îţi atingi ochii, nasul sau gura. Pentru a te proteja, curăţă mâinile frecvent şi dezinfectează suprafeţele din casă pe care le atingi frecvent.

Sunt puţine şanse ca virusul care provoacă COVID-19 să poată fi răspândit prin încălţăminte.

Probabilitatea ca boala COVID-19 să fie răspândită prin încălţăminte este foarte mică. Cu toate acestea, ca măsură suplimentară de siguranţă, poţi lăsa încălţămintea la intrarea în locuinţă, mai ales dacă ai bebeluşi sau copii mici care stau mult pe jos. Acest lucru va preveni contactul cu murdăria sau resturile de pe talpă.

COVID-19 este provocat de un virus, nu de o bacterie.

Virusul care provoacă COVID-19 face parte dintr-o familie de virusuri denumite Coronaviridae. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor. Unele persoane bolnave de COVID-19 dezvoltă în paralel şi o infecţie bacteriană, motiv pentru care medicii pot recomanda antibiotice.

Majoritatea bolnavilor de COVID-19 îşi revin.

Majoritatea persoanelor care iau COVID-19 pot prezenta simptome uşoare sau moderate şi îşi pot reveni datorită asistenţei medicale. Dacă prezinţi simptome precum tuse, febră sau dificultăţi în respiraţie, solicită imediat asistenţă medicală. Înainte de a merge la un cabinet medical sau la sital, discută telefonic cu un doctor. Dacă ai febră şi locuieşti într-o zonă în care există bolnavi de malarie sau febră dengue, sună imediat un doctor.

Scanerele termale măsoară temperatura, dar nu pot detecta COVID-19.

Scanerele termale pot indica dacă o persoană are febră. COVID-19 poate provoca febră, însă nu orice persoană bolnavă de COVID-19 are simptome febrile. În plus, scanerele termale nu pot indica dacă o persoană care încă nu a făcut febră este infectată, deoarece, de la momentul infectării, poate dura între 2 şi 10 zile până la apariţia febrei.

Nu doar persoanele în vârstă riscă să ia COVID-19.

Orice persoană, indiferent de vârstă, se poate infecta cu coronavirus. Persoanele în vârstă de peste 60 de ani şi cei care suferă de afecţiuni precum astm, diabet şi boli cardiace prezintă o probabilitate mai mare de a dezvolta complicaţii. Cu toţii trebuie să încercăm să prevenim infectarea, curăţându-ne mâinile frecvent şi păstrând o distanţă sigură faţă de alţi oameni.

Nu s-a dovedit că hidroxiclorochina tratează sau vindecă COVID-19.

Hidroxiclorochina şi clorochina sunt folosite ca medicamente în tratarea malariei şi altor boli. Au fost studiate ca posibile medicamente de luat în considerare în tratarea COVID-19, dar datele disponibile în prezent indică faptul că nu reduc numărul de decese cauzate de COVID-19 şi nu sunt eficiente în cazul persoanelor cu simptome moderate. Hidroxiclorochina şi clorochina pot trata malaria şi bolile autoimune. Cu toate acestea, folosirea lor în cazul altor boli sau fără supraveghere medicală poate avea efecte secundare grave şi ar trebui evitată.